Kırma Eleme Yıkama Tesislerinin Önemi
Ülkemizde, sanayinin büyümesi ve kentleşmenin ilerlemesi ile birlikte inşaat faaliyetlerinin ( beton, çimento, asfalt, balast vb. ) gelişmesi ve maden ham maddelerine ihtiyacın artması sonucu Kırma-Eleme Tesisleri ve ilgili ekipmanların kullanımı önem kazanmıştır.
Kırma Eleme Tesisleri, inşaat sektöründe kırma taş üretimi ( beton, çimento, asfalt, balast vb. ) ve maden sektöründe üretilen cevherin işlenmesi için kullanılan elektro-mekanik tesislerdir. Bu tesislerde üretilen malzemenin kalitesi ve maliyetinin dengede tutulabilmesi için tesis imalatının yapılmasında tecrübe ve bilgi birikimi gerekmektedir. Uğur Makina alanında uzman farklı meslek gruplarının ( makine, maden, jeoloji, inşaat, elektrik-elektronik, yazılım, işletme, iktisat, satış, dış ticaret vs. ) bir arada ve uyumlu çalışması sonucu kaliteli, verimli ve telebe uygun tesisler üretmektedir. Kırma eleme tesislerinin verimli ve kaliteli olmasının yanında müşterinin taleplerini tam olarak karşılayabilmesi için alanında tecrübeli kişilerce projelendirilmeli, makine ve ekipman seçiminde kırılacak malzemenin jeolojik – yapısal özellikleri incelenerek dikkate alınmalıdır. Tasarımı yapılan tesis detaylıca projelendirilip uzman kişilerce üretildikten sonra saha montajı yapılmalıdır.
Taş ocakları veya derelerden delme-patlatma ve/ veya direkt kazıcı yükleyiciler ile çıkarılarak tesise getirilen malzeme genellikle üç farklı kırma işlemine tabi tutulur. Birincil, ikincil ve üçüncül olarak adlandırılan bu kırma süreçleri sonucunda, malzeme eleklerden geçirilerek istenilen boyutlarda sınıflandırılır, malzemenin yıkanması gerekiyor ise yıkanır ve kırma taş (agrega) üretiminin son aşaması tamamlanmış olur. Elde edilen ürün yol yapımı için asfalt tesislerine, betonarme yapılar için ise beton santrallerine gönderilir.
Maden sektöründe ise kırma eleme tesisi boyut küçültmenin ilk devresidir. Maden ocağından çıkarılan delme-patlatma ve/veya direkt kazıcı yükeleyicilerle çıkarılarak tesise getirilen cevher; proses şekline uygun olarak yine üç farklı kırma işlemine tabi tutulur. Uygun eleklerden elenerek boyut küçültmesi yapılan cevher uygun prosese göre gerekli görülür ise kırma devresi sonrası öğütme devresine gönderilir.