İnşaat ve yıkıntı atıkları kırılan kırma eleme tesisinde kullanılan makineler; UMA110 mobil primer besleme ve kırma ünitesi, SMK1115 mobil sekonder darbeli kırıcılı ünite, UME2060x3 mobil eğimli elek ünitesi şeklinde olup bantlı konveyörler sabittir.
Kurulan tesiste primer kırıcı olarak UMK serisi 110’lük seyyar çeneli kırıcı kullanılmıştır. Mobil primer besleme ünitesinin bunker hacmi 30 m³ olup, 1200 x 5000 mm ebatlarında titreşimli besleyicisi mevcuttur. Topraklı ve ince malzemeyi ayırmak için çift kademeli ızgara sistemi bulunmaktadır. Gerektiğinde sisteme katmak veya sistemden uzaklaştırmak için klapeli oluk yapılmıştır. Her sertlikteki malzemeyi kırabilmek üzere tasarlanan çeneli kırıcılar, malzemenin hareketli ve sabit iki çene arasında sıkıştırılarak kırılmasını sağlamaktadır. Sabit çene ve eksantrik bir mil tarafından hareket ettirilen hareketli çene, aralarında V şeklinde daralan bir açı oluşturacak şekilde yerleştirilmiştir. Malzeme eliptik hareket sayesinde kavranıp, iki çenenin uyguladığı basınçtan dolayı parçalanmaktadır. Bu işlem, malzeme istenilen boyuta gelene kadar tekrar etmektedir. Çıkış açıklığı 100 – 250 mm arasında ayarlanabilir olduğundan dolayı farklı boyutlarda malzeme elde edilmesine olanak tanımaktadır. Çeneli kırıcılar yüksek kapasiteli ve aşınmaya karşı uzun ömürlü olup bakımı kolaydır.
SMK serisi seyyar SMK1115 sekonder kırıcı olarak seçilmiştir. Yüksek boyut küçültme oranına sahip olan sekonder darbeli kırıcılara, primer çeneli kırıcının kırmış olduğu malzeme doğrudan beslenmekte ve kübik ürün elde edilmektedir. Kırma eleme tesislerinde sıkça kullanılmakta olup ilk yatırım ve işletme maliyetleri düşüktür. Rotor ebadı Ø 1150 x 1500 mm olan SMK1115’e beslenen malzemeye rotora verilen hareket sonucunda paletlerde oluşan enerji ile darbe uygulanıp, malzeme kırma plakalarına çarptırılarak kırılmaktadır. Birinci kırma aşamasında malzeme, paletler ile öğütücüler arasındaki mesafeden geçebilecek kadar küçültülmektedir. İkinci ve üçüncü kırma aşamalarında malzeme, rotor paletleri ile çene mekanizması arasındaki mesafeden geçecek kadar küçük ebatlara indirgenerek boşaltma oluğuna geçmektedir. SMK serisindeki kırıcıların paletleri ters düz kullanılabilir özelliktedir.
Tesiste UME serisi 2000 x 6000 mm 3 katlı titreşimli elek ile kırılmış malzeme 5 mm, 15 mm ve 25 mm ürün boyutlarında sınıflandırılmıştır. Titreşimli elekler farklı boyutlardaki malzemeleri ayırmak veya sınıflandırmak için kullanılan, eleme işlemini gerçekleştiren ekipmanlardır. SMK1115’in kırmış olduğu beslenen malzeme, titreşim sayesinde belli bir hızla öne doğru ilerleyerek eşit bir şekilde elek yüzeyine dağıtılmaktadır. Elek ölçüsünden küçük boyutlu malzemeler elek göz açıklıklarından geçip alt kata düşmekte ve böylelikle boyutlarına göre ayrılmaktadır. Oluklar vasıtasıyla her kattaki malzeme ayrı ayrı alınmaktadır. Kurulan tesiste, eleğin geri dönüşü sekonder darbeli kırıcıya beslenmemiş olup 4 farklı ürün elde edilmiştir. Elenecek malzemenin özelliği ve istenen ürün boyutlarına göre elek telleri ve elek kat sayısı değişkenlik göstermektedir. UME serisi titreşimli elekler, raylı sisteme sahip ön olukları sayesinde elek teli değişiminin pratik bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Seyyar kırma eleme tesisindeki makineler ile konveyörlerin üzeri, toz çıkışını önlemek amacıyla kapatılmış ve toz indirgeme sistemi eklenmiştir. Primer kırıcı çıkışındaki bantlı konveyör üzerinden geçecek olan malzeme içerisindeki yabancı metal parçaları ve cisimleri ayrıştırmak için mıknatıs, tespit edip uyarı vererek bantlı konveyörü durdurmak için metal dedektör, sistemden uzaklaştırmak için ise manyetik separatör yerleştirilmiştir.