UĞURMAK DARBELİ KIRICI
Darbeli kırıcılar 100-5000 kg ağırlığında parça içeren malzemeler için uygundur. Bu kırıcılar da besleme oluğunun tasarımı, beslenen malzemenin kırıcı paletlere teğetsel olacak şekilde makineye girmesini sağlar. Bu tasarım yöntemi Uğur Makinanın ürünlerinden CDK ve SMK tip darbeli kırıcılarda kullanılıyor.
Bunun amacı malzemenin sabit kırma çenelerine döndürülerek gönderilmesini sağlamaktır. Parçaya verilen hız rotor çevre hızından birkaç kat daha azdır. Böylece rotor yataklarına gelecek yüksek miktardaki kuvvet engellenmiş olur. Kırılan parçalar rotor ve sabit çene arasından geçtikten sonra daha dar olan ikinci ve üçüncü kırma odalarına girerler. Bunun sonucunda tabakalı yapıya sahip malzeme kübik şekil alır.
Darbeli kırıcıların en önemli avantajları şunlardır;
- Yüksek boyut küçültme oranı sağlar.
- Kapalı tasarım sayesinde, kırma esnasında ortaya çıkan toz, emme ve su jeti gibi toz indirgeme çözümleriyle kolayca önlenir.
- Rotor balans ayarı yüksek maliyet gerektirmez
- Mineral zenginleştirme için önemli bir faydası, malzemeye uyguladığı kırma kuvveti daha çok parçanın çevresine yöneliktir. Böylece kırma sırasında bir kalite ayrışması oluşur.
- Çok az toz oranıyla yüksek miktarda ince malzeme ve az miktarda orta malzeme elde edilir.
- Dışı yumuşak içi sert olan havalandırılmış malzeme, özellikle daha kolay kırılır.
Darbeli kırıcıların dezavantajları şunlardır:
- Yüksek hızla dönen rotor nedeniyle kırıcı bir fan gibi çalışır ve bu hava akımı aşırı toz oluşmasına sebep olur.
- Küçük parça oranını ayarlanması bazı tasarımlarda zordur. Bunun nedeni dönen rotor ile kırıcı sabit çeneler arasındaki açıklığı ayarlamak bazı tasarımlarda imkansızdır.
Uğur Makine tasarımlarında bu dezavantajları bertaraf etmek için ayar mekanizması tasarlamıştır. Bu sayede boyut küçültme oranı kolaylıkla ayarlanabilir.
DARBELİ KIRICI MEKANİZMASI
Eğer çarpma başarılı şekilde gerçekleşmiş ise, kinetik enerji ve gerilme enerjisi arasındaki ilişki aşağıdaki şekildedir.
Denklem – 1
Burada m ve v malzeme parçacığının kütlesi ve hızıdır. Paletin yapı ve tasarımı bu gerilme enerjisini absorbe edebilecek şekilde olmalıdır.
Beslenen malzeme açısından incelersek:
Denklem – 2
Malzemenin kübik olduğunu varsayarsak ve boyutu “X” ise
Böylece :
Bu hız değeri kireç taşı için 5 m/sn dir.
Rotor için bu hız değerinin yaklaşık 10 katı kullanılır.
JOISEL e göre, parçayı kırmak için yapılan iş, kuvvet ile parçanın çarpma anından durma anına kadar aldığı yolun çarpımına eşittir. Kuvvet ise gerilme ile alanın çarpımına eşittir.
Böylece yapılan iş:
Bu denkleme göre R : Boyut Küçültme oranı dır.
Bu iş, parçaya verilen kinetik enerjiye eşit olacaktır.
Kinetik Enerji :
Olur. Bu değer örneğin kireç taşı için 50 m/sn olarak bulunur.
Sert malzemeler yumuşak malzemelere oranla daha yüksek rotor hızına ihtiyaç duyar. Boyut küçültme oranı 40:1 e kadar ulaşabilir. Genellikle erişilen rakam 10:1 ve 20:1 dir.
Kırıcı Çeşitlerimiz ve Teknik Bilgiler için Tıklayın