2017 yılında Bursa’ da kurulup faaliyete geçen sabit kırma eleme tesisimizin kapasitesi 400-500 ton/saat olup beslenen malzeme kalkerdir.

Tesiste UĞURMAK marka UMG serisi titreşimli ızgaralı besleyicilerden UMG04 kaya besleme ünitesi kullanılmıştır. Besleme ünitesi 40 m³ hacimli bunker ve 1350×5000 mm ebatlarında titreşimli besleyiciden oluşmaktadır. Primer kademede kullanılan çeneli veya darbeli kırıcıların beslenmesi görevini üstlenirler. Ayarlanabilir ızgara mesafesi sayesinde bypass edilecek ürün ebadı değiştirilebilir.
Primer kırıcı olarak CDK serimizden rotor ebadı Ø1400 X 1500 mm olan CDK1415 primer darbeli kırıcı kullanılmıştır. UĞURMAK CDK serisi primer darbeli kırıcılar rotor, iki pandül sistemi ve aşınma plakalarının uyumu içinde çalışarak malzemelerin kırılmasında çok yüksek boyut küçültme oranları sağlamaktadır.
Sekonder kırıcı olarak UĞURMAK marka SMK serisinden SMK1115 kullanılmıştır. Rotor ebadı Ø1150 X 1500 mm’dir. İkincil kırıcı olarak tercih edilen sekonder darbeli kırıcılar ayarlanabilir darbe plakaları ile darbeli ve kademeli kırma yaparak yüksek küçültme oranıyla primer darbeli kırıcıdan gelen kalkeri, asfalt ve beton agregası iriliğine küçültülmektedir.
Tesiste tersiyer kırıcı olarak rotor ebadı Ø1150 X 1500 mm olan tersiyer darbeli kırıcı UTK1115 kullanılmıştır. Üzerine paletler yerleştirilmiş, yüksek hızda dönen rotor malzemeye doğrudan darbe uygulayarak sekonder kırıcıdan çıkan küçük boyutlu malzemelerin çok daha ince boyutlara getirilmesini sağlar. Tersiyer kırıcı özellikle ince agrega üretimi, beton ve asfalt yapımında kullanılan kaliteli ürünler için tercih edilir.
Tesiste nihai ürün 5, 12, 19, 38 mm boyutlarında ve saatte 500 ton kapasitesi veriminde sorunsuz çalışıp bölgenin agrega ihtiyacına hizmet etmektedir.
Ayrıca tesiste UĞURMAK UME serisi eleklerden iki adet 2060 4 katlı ikiz elek, by-pass eleği olarak 1240 2 katlı ve SMK1115 sekonder darbeli kırıcı ön eleği 1650 2 katlı olmak üzere 4 adet elek kullanılmıştır.
By-pass UME1240 2 katlı elek belirli bir boyuttaki malzemenin kırıcıya gitmeden by-pass edilecek ürünü ayırmak için doğrudan eleme işlemine yönlendirilmesini sağlayan bir eleme sistemidir. Amacı gereksiz malzemenin primer kırıcıya gitmesini önlemek ve sadece istenilen boyuttaki malzemenin işlenmesini sağlamaktır.

SMK1115 sekonder darbeli kırıcı öncesinde kullanılan UME1650 2 katlı elek ise sekonder kırıcının önünde yer alarak primer kırıcıdan gelen ince malzemeyi by-pass ederek sekonder kırıcıya girmemesini sağlar. Böylece belirli boyuttaki ince malzeme hem sistemden ayrılarak ürün olarak alınabilir hem de sekonder darbeli kırıcıya gereksiz malzeme girmesini önleyerek kırıcının daha verimli çalışmasını sağlar.
UĞURMAK UME serisi UME2060 4 katlı ikiz elekler ise farklı boyutlardaki kırılmış malzemenin boyutlandırılmasını sağlayarak kırma eleme tesislerinin verimli çalışmasında ve son ürün kalitesinde önemli bir rol oynarlar. Sekonder kırıcıdan gelen malzemeyi belirli fraksiyonlara ayırırlar. Bu aşamada orta büyüklükteki malzeme tersiyer kırıcıya gönderilirken, kalan malzemeler istenen boyutlarda sınıflandırılarak nihai ürün olarak alınır.
Tesiste 75 m³ 4 adet, 50 m³ 2 adet olmak üzere UĞURMAK USB Serisi stok bunkerleri kullanılmıştır. Stok bunkerleri kırma eleme işleminden geçen malzemelerin, boyutlarına göre sınıflandırıldıktan sonra toplanması ve saklanması amacıyla kullanılır. Kullanılan ürün eleklerinde ebatlarına göre sınıflandırılan malzemeler ya doğrudan elek oluklarıyla ya da bantlı konveyör aracılığıyla stok bunkerlerinde toplanır. Böylece, malzemelerin düzenli bir şekilde stoklanması ve ihtiyaç duyulduğunda kolayca erişilebilmesi sağlanır. Çıkış kapakları pnömatik kontrollüdür. Bu sayede direk kamyona yükleme yapabilirler.
Sekonder kırıcı ve tersiyer kırıcı beslemesindeki bantlı konveyörler üzerinde toplam 2 adet olmak üzere mıknatıs ve metal dedektörü bulunmaktadır. Mıknatıs, malzeme içerisindeki yabancı metal parça ve cisimleri ayrıştırmak için, metal dedektör ise bu parça ve cisimleri tespit edip uyarı vererek bantlı konveyörü durdurmak için kullanılmaktadır.
Taşın Cinsi: Kalker
Kapasite: 400-500 ton/saat konkasör
Çıkan Ürün: 5 mm, 12 mm, 29 mm, 38 mm
Tesiste kullanılan makinalar,
UMG04 Kaya Besleme Ünitesi
CDK1415 Primer Darbeli Kırıcı
UME1650*2 Eğimli Elek
SMK1115 Sekonder Darbeli Kırıcı
UME2060*4 Eğimli Elek- 2 Adet
UTK1115 Tersiyer Darbeli Kırıcı
UME1240*2 Eğimli Elek
USB75 75 m3 Stok Bunkeri 4 Adet
USB50 50 m3 Stok Bunkeri